Adresa de email

Legea 167/2014 cu privire la angajarea unei bone

Sa ne intelegem de la inceput: nu avem ca scop protejarea bonelor in sensul de a le oferi mai multe drepturi decat au in lege, nici nu vrem sa facem parintii sa plateasca sau sa ofere mai multe beneficii decat merita un angajat – desi ar trebui sa ne gandim ca de fapt ceea ce facem noi, afecteaza copliul nostru -acest articol are deci ca scop scoaterea in evidenta a legislatiei in ceea ce priveste meseria de bona. Indiferent de ce cred unii, anuntuile suna asa: caut/angajez bona nu sluga, sclav sau mai stiu eu ce, dar nici paznic copil.

 

Legea 167/2014 cu privire la angajarea unei bone

 

Legislatia in vigoare, adica Legea 167/2014 cu modificarile ei ulterioare spun clar ce este si ce atributii are o bona. Deci primul aspect legal: acte care sa dovedeasca ca poti fi bona – cine vrea sa stie mai multe sa citeasca  Legea nr. 375/2002. Legea nu se refera la bone, ci la calificari. Acum sa ne gandim putin: parintii, bunicii au calificare in domeniu? Daca nu au, de ce-i lasam sa aiba grija de copii? Oare ar trebui sa ai calificare de parinte, asa cum se cere la cei ce iau copii in plasament?

 

Legea mai spune ca bona ar trebui sa fie de fapt o persoana fizica autorizata – deci pana la urma ar trebui sa fie un fel de asistent maternal si sa isi deschida un PFA – ma intreb cati parinti ar plati toate cheltuilelile unui astfel de angajat – s-ar ajunge la un minim de 3000 de lei lunar! Asa ca de fapt angajam pe oiricine pare a fi in regula sa aiba grija de copil. Asta nu impiedica parintele sa plateasca niste teste – de la cele de sanatate pana la cele psihologice. Ar fi in folosul copilului – nu credeti? Care este salariul minim pentru un angajat pe postul de bona? Evident ca 1900 de lei, din care angajatul sa-si poata plati asigurarile medicale si pentru pensie, somaj, etc. Are calificare? Deja nu mai vorbim de minimul pe economie, iar daca are PFA si poate sa ne dea chitanta – factura, platim pe masura! Da, este scump dar face – asa era o vorba din batrani.

 

! concluzii: in invatamant se angajeaza suplinitori, de multe ori doar cu liceul, pe baza de concurs, deci cam asa stau treburile si in cazul bonelor, nu gasim cu “diploma de bona”, angajam prin concurs/selectie! Sa incercam sa fim oameni corecti in toate cazurile si sa nu uitam: COPILUL este cel la care trebuie sa ne gandim, nu la portofel!

 

Legea 167/2014 cu privire la angajarea unei bone